MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ  Természetjáró  Turista Magazin  TEKA  Turistashop  Kéktúra  Galyacentrum  Gerecse50

Nemtúra

Film

Üzenet a palackban – PET Kupa film

Helyszín: Csattogó-völgy, Néző Tér
Üzenet a palackban –  PET Kupa film

Öt éve, hogy a Felső-Tiszán megjelent néhány, pillepalackból készült, ingatag vízi jármű. Az egyik fedélzetén egy filmes stáb ringatózott, a másik lélekvesztőn egy család három gyerekkel és egy kutyával, a harmadikon egy baráti társaság. Mi tagadás, elég szokatlan módon hívták fel a figyelmet arra, hogy második legnagyobb folyónkat határon túlról érkező műanyag szennyezés fenyegeti. A kalandból a Médiatanács támogatásával televíziós filmsorozat készült. A "Valamit visz a víz" nézők ezreihez jutott el, és alapvető szerepet játszott abban, hogy napjainkra a kezdeményezés nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, amelynek neve: Tiszai PET Kupa.

A Tiszai PET Kupát az teszi különlegessé az egész világon, hogy magát a szennyezést eszközként használja fel. A folyóból kigyűjtött szemét a PET Kupában értékes alapanyag, aminek segítségével küzdeni lehet a környezeti probléma ellen. A PET Kupa sikerének titka, hogy nem áll meg a hulladék összegyűjtésénél, éppen ellenkezőleg: itt veszi csak igazán kezdetét a történet. A hulladékból ugyanis hulladékgyűjtő hajók épülnek, amelyek igen hatékonyan veszik fel a harcot a környezetszennyezéssel.

Több mint 18 tonna hulladék kitermelése a folyóból, 47 PET hajó megépítése, több tucat hulladékhegy feltérképezése és letermelése, több száz folyamkilométer megtétele a Tiszán, több ezer önkéntes bevonása - eddig ez a Tiszai PET Kupa egyenlege. De vajon mi rejlik a számok mögött? Honnan jött az ötlet, milyen emberek működtetik, és meddig hajlandóak elmenni annak érdekében, hogy a Tisza megint tiszta legyen? Az "ÜZENET A PALACKBAN" az ő történetüket meséli el. Azokét az emberekét, akik részt vettek már legalább egy tiszai hulladékhegy megtámadásában, akik kivették a részüket legalább egy PET hajó felépítésében, hajóztak hulladékhajón és küzdöttek a szennyezéssel. Azokét az emberekét, akik egyszerűen csak PET kalózoknak nevezik magukat. A "Valamit visz a víz" sugárzása óta 5 éve telt el. A PET Kupa azóta sokat fejlődött. A Természetfilm.hu stábja önkéntes munkában a kezdetektől fogva dokumentálja a PET kalózok kalandjait. Ez az értékes archívum képezi az "ÜZENET A PALACKBAN" c. film alapját. A stáb a felvételeket eddig soha be nem mutatott fedélzeti videókkal, videónapló részletekkel egészíti ki.