Nemtúra

Termelők, kézművesek a Fesztiválon

Helyszín: Csattogó-völgy
Termelők, kézművesek a Fesztiválon

Magosfa Alapítvány – ökotermékek, kiadványok

A Magosfa Alapítvány környezeti neveléssel és ökoturizmussal foglalkozó, Kismaros-Börzsönyligeten erdei iskolát, oktatóközpontot működtető civil szervezet. A Fesztivál ideje alatt a Magosfa ökostandján szépségápoláshoz, egészséghez kötődő ember- és környezetbarát termékek, gyerekjátékok, ruhák csakúgy megtalálhatóak, mint a szervezet kiadványai, többek között a kirándulások során remekül használható terepi (nyom-, ürülék-, csillag- stb.) határozók.

Kutasi Tamás – méz

Kutasi Tamás több mint 30 éve méhészkedik, méhállománya jelenleg 250 családot ölel fel. A Budai-hegység és a Pilis különböző részein találhatóak sokszínű termőhelyei, amelyek kiváló feltételeket biztosítanak a terroir méhészkedésnek. Tamás antibiotikumot nem alkalmaz, így méhészete védekezést és a tartástechnológiát is beleértve organikus jellegű. Többfajta méze Nemzeti Parki Védjegyes termék is egyben. A Fesztiválon Tamás termékei közül az akác, a hárs, a gesztenye, a gyümölcs, a virág, a mezei és az erdei virágméz lesz jelen.

Kulcsár Ilona – konyhai kerámiák, ékszerek

Kulcsár Ilona Nagymaroson élő és alkotó fazekas, a híres helyi piac állandó kiállítója, árusa. Konyhai eszközei, lakásdíszítő kerámiái és ékszerei a mai ízlésnek megfelelő stílusban készülnek. Motívumként Ilona előszeretettel használja kedvenc növényét, a levendulát, de más virágmotívumokkal is díszíti termékeit.

Némethné Kozma Ilona – vesszőből font kosarak, kosárfonó bemutató

Némethné Kozma Ilona több mint húsz éve foglalkozik kosárfonással. Többnyire héjas vesszőből készíti termékeit, amelyek között bevásárlásra kiváló ovális karkosár, kerek gombaszedő kosár, kerek lapos kétfülű kosár és madáretető egyaránt található. Érdekességként, eddig több mint 52 fajta vesszőt próbált ki kosárfonásra. Ilona termékeivel számos elismerésben részesült. Több mint 50, a Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett munkája van, 2009-ben pedig kosárfonóként megkapta a „Népi Iparművész” címet. Több terméke Nemzeti Parki Termék védjeggyel rendelkezik.Ilona a Fesztivál ideje alatt standján kosárfonó bemutatót is tart.

Eszterhás Emőke – gyógyteák, gyógynövény készítmények, pestók, szörpök

Nagymaroson élő Eszterhás Emőke jobbára a természetben gyűjtött alapanyagokból készít termékeket, legyen szó medvehagymás pestóról, pitypangszörpről, orbáncfű olajról, vagy gyógytea keverékekről. Emőke hisz a természet erejében, ezért semmi meglepő nincs abban, hogy a gyűjtött termékek készítése, tartósítása során csak természetes eljárásokat alkalmaz. Egyik kedvenc gyűjtőhelye a Csattogó-völgy környéke, amelyet a Fesztivál ideje alatt gyógynövénytúrák keretében be is mutat az érdeklődőknek. Természetesen standján hozzájuthatunk termékeihez.

Csernák Györgyi – bio szilva-termékek, gyógynövényes szörpök

Csernák Györgyi 2009 óta foglalkozik bio gyümölcstermesztéssel és tartósítószer-mentes feldolgozással a Szokolya közelében levő több hektáros Szilvás Tanyán. Az évről-évre bővülő termékpalettán lekvárok, aszalt gyümölcsök, aszalt lekvárok, 3 literes csapolós natúrlevek, mézes gyógynövény szörpök, gyógynövény tinktúrák, almaecetek, köhögéscsillapító szirupok, 100%-os gyógynövénykrémek is szerepelnek.

Kristóf Andrea – bőrtáskák, szíjak, lábbelik, lószerszámok

Kristóf Andrea lassan 20 éve készít bőrből használati tárgyakat Vácott. Számos, ehhez a szakmához kötődő tanulmánya mellett elvégezte a Népi Mesterségek és Művészetek Szakközépiskoláját is. Kollekciójába táskák, tarsolyok, lábbelik, övek, késtokok, ostorok csakúgy tartoznak, mint lószerszámok és könyvkötészeti remekművek. Andrea tárgyain mindenekelőtt a népi kultúra hatása figyelhető meg, de teret kapnak az egyedi és modernebb vonalvezetések is.

Kuha-tanya – kecske- és tehénsajtok, sütemények

A Kuha család 30 éve gazdálkodik a Szobhoz tartozó Bő-szobi-völgyben. Természetkímélő gazdálkodást folytatnak, és részben ragaszkodnak a magyar fajtákhoz. Gazdaságukban tanyasi vendéglátást, vendégasztal-szolgáltatást is végeznek. Széles termékkínálatukból a Fesztivál ideje alatt sajtokhoz és süteményekhez juthatunk hozzá.

Beczner Farkas – homoktövis velő és gyümölcslevek

A homoktövissel 1 hektár ökológiai területen gazdálkodik. A gyümölcsöket csak ismerős, megbízható gazdáktól szerzi be. A termékek hozzáadott cukor és tartósítószer nélkül készülnek. A gyümölcslevek és a homoktövis velő 2 dl és 5 dl-es üveges, a gyümölcslevek 3 l-es bag-in-box kiszerelésben is kaphatók. Farkas az alábbi 100%-os natúr gyümölcslevekkel vár Titeket a fesztiválon: homoktövis velő, meggy, alma-szilva, alma-szilva-homoktövis, alma-répa-homoktövis, alma-cékla.