Előadások

Előadás

Járt Utakon - Kultúrák összehasonlítása egy világutazó szemével

Helyszín: Csattogó-völgy, Néző Tér
Járt Utakon - Kultúrák összehasonlítása egy világutazó szemével

Csonka Gábor utazásai előadás

„Aki már belekóstolt a világcsavargásba, annak nem sok újat mondhatok, ám aki még nem, az írásaim és fotóim segítségével valamelyest képet kaphat mind a bejárt országokról, mind arról az életstílusról és -felfogásról, amelyet képviselek.

Így hát úti élményeimről évek óta beszámolókat írok, amelyeket a szélesebb közönség számára is elérhetővé teszek. Emellett fotózok, s odahaza alkalmi diavetítéseket tartok a bejárt országokról, megosztva tapasztalataimat és élményeimet – jó adag konkrét, pragmatikus tudással elegyítve, vágyott/valódi missziómat beteljesítendő. Ez pedig egyfajta másság: akármely másik kultúra megismer(tet)ése, hogy az emberek lehetőség szerint ne előítéleteik alapján ítéljenek meg egy országot.

S ehhez egyetlen út vezet: ha részt vevő megfigyelőként az utca emberével élek, alszom, eszem, amiképp ők teszik, sőt! Amikor az ember dzsungelben barangol, és ott is éjszakázik, netán gyalog vagy biciklivel lehetetlen helyekre jut el, akkor találkozik olyan elismerő és befogadó pillantásokkal, amelyek egy pillanat alatt elsöprik a bennük is rejlő előítéleteket, s megkezdődhet egy immáron maszkok nélkül zajló párbeszéd.”