Előadások

Előadás

A Tiszai PET Kupa

Helyszín: Csattogó-völgy, Néző Tér
A Tiszai PET Kupa

Öt éve, hogy a Felső-Tiszán megjelent néhány, pillepalackból készült, ingatag vízi jármű. Az egyik fedélzetén egy filmes stáb ringatózott, a másik lélekvesztőn egy család három gyerekkel és egy kutyával, a harmadikon egy baráti társaság. Mi tagadás, elég szokatlan módon hívták fel a figyelmet arra, hogy második legnagyobb folyónkat határon túlról érkező műanyag szennyezés fenyegeti. A kalandból a Médiatanács támogatásával televíziós filmsorozat készült. A "Valamit visz a víz" nézők ezreihez jutott el, és alapvető szerepet játszott abban, hogy napjainkra a kezdeményezés nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, amelynek neve: Tiszai PET Kupa.

A Tiszai PET Kupát az teszi különlegessé az egész világon, hogy magát a szennyezést eszközként használja fel. A folyóból kigyűjtött szemét a PET Kupában értékes alapanyag, aminek segítségével küzdeni lehet a környezeti probléma ellen. A PET Kupa sikerének titka, hogy nem áll meg a hulladék összegyűjtésénél, éppen ellenkezőleg: itt veszi csak igazán kezdetét a történet. A hulladékból ugyanis hulladékgyűjtő hajók épülnek, amelyek igen hatékonyan veszik fel a harcot a környezetszennyezéssel.

Az előadás keretében a PET Kupa résztvevői mutatják be az akciót és kötetlen beszélgetés keretében válaszolnak a felmerülő kérdésekre.